Additionele kosten

De additionele kosten bij de aanschaf van een woning zijn:

 • Overlijdensrisicoverzekering gekoppeld aan de hypotheek
  • Kosten van het verhuizen
  • De hypotheeklasten (maandelijks bedrag aan rente en eventueel aflossing)
  • Kosten van de inrichting
  • Onroerend Zaak Belasting (OZB), afhankelijk van de door de gemeente vastgestelde WOZ- waarde van de woning
  • Eigenwoningforfait: de fiscale bijtelling voor inkomstenbelasting
  • Gemeentelijke belastingen (bedrag verschilt per gemeente)

Na het berekenen van je maximale hypotheek en het in kaart brengen van alle kosten, kun je je woonwensen gaan bepalen. Hiervoor moet je nagaan waar je wilt wonen en in welk type huis. Houd rekening met je wensen op zowel de korte als de lange termijn. Je keuze kan worden beïnvloed door:

 • De voorkeur voor een bepaalde regio of provincie
  • De voorkeur voor een stad of voor een dorp
  • De voorkeur voor een nieuwbouwwijk of een bestaande wijk
  • De voorkeur voor een drukke of rustige buurt
  • De bereikbaarheid met het openbaar vervoer en auto
  • De afstand naar werk en familie/vrienden
  • De aanwezigheid van recreatieve faciliteiten zoals sportvelden, bioscoop, bos of speeltuin
  • De aanwezigheid van overige voorzieningen in de buurt zoals scholen, winkels en restaurants

Naast de omgeving is het ook van belang in wat voor type huis je graag zou willen wonen. Welk type huis bij jou past is afhankelijk van:

 • De grootte van het huis
  • Het aantal kamers en slaapkamers
 • Het doel van het huis (enkel wonen of ook kantoor of praktijk aan huis)
  • De aanwezigheid (en grootte) van een tuin
  • De aanwezigheid van een garage of schuur
  • De voorkeur voor een bestaand huis of een nieuwbouwwoning
  • De voorkeur voor een bepaalde bouwstijl
  • De voorkeur voor gelijkvloers of verschillende etages
  • Je financiële mogelijkheden

Als het goed is ben je nu op de hoogte van wat je maximaal kunt lenen en heb je bepaald wat je woonwensen zijn

De bezichtiging

Heb je een geschikte woning gevonden, dan is het tijd voor een bezichtiging. Je kunt voor het bezichtigen van het huis met de verkopende partij een afspraak maken. Daarvoor kun je op verschillende dagen en tijdstippen al eens een kijkje gaan nemen bij de woning, om te zien wat er zich rondom afspeelt en hoe druk het is. Bij de officiële bezichtiging is het slim om de volgende informatie te achterhalen:

Checklist bezichtiging huis

 • Gebreken aan het huis, zowel aan binnen- als buitenkant. Denk aan lekkagesporen, scheuren, kwaliteit van kozijnen en schilderwerk, staat van leidingen, etc. Stel verder vragen over de bouwkundige staat en de conditie van de elektrische leidingen
  • Waarom het huis te koop staat en of de vraagprijs al eens is verlaagd
  • Of de verkopende partij lang in het huis heeft gewoond en of er haast is bij de verkoop
  • Hoe oud het huis is en of er verbouwingen zijn gedaan
  • Hoe oud cv-ketel of geiser zijn en of er eventueel roerende goederen zijn die kunnen worden overgenomen
falcksafetyserices.nl

Bij het huis bezichtigen vermeld je nog niets over de prijs. Het is wel slim om duidelijke afspraken te maken over de volgende stappen. Eventueel kun je een optie vragen. Je krijgt dan een paar dagen als enige het recht van koop en verplicht je verder tot niets. De verkopende partij hoeft echter niet op je verzoek in te gaan.

Als de bezichtiging achter de rug is ga je voor jezelf na of het huis aan je woonwensen en eisen voldoet die je in een eerder stadium hebt opgesteld. Soms is het verstandig om toch nog even verder te zoeken. Voldoet het huis al aan je wensen, dan is het tijd om de kosten op een rij te gaan zetten. Houd hierbij rekening met de vraagprijs en wat je zelf bereid bent te betalen, wat de bijkomende kosten zijn en of je een verbouwing of grote reparatie wilt meefinancieren. Ligt dit alles binnen je financiële mogelijkheden dan kun je gaan nadenken over het bod.

Na de tweede (of misschien wel de eerste) bezichtiging wil je misschien een bod op de woning uitbrengen. Als je twijfelt of je een bod op de woning wilt doen, maar niet wilt dat een ander het huis voor je neus wegkaapt, dan kun je een optie op de woning nemen. Over het algemeen geldt een optie voor drie werkdagen, maar let wel: een optie wordt vooral bij nieuwbouwwoningen aangeboden. Als je een bod op de woning hebt uitgebracht ben je overigens nog niet in onderhandeling. Er is pas sprake van onderhandeling wanneer de verkopende partij met een tegenbod komt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *