Is het afsluiten van een scooterverzekering verplicht?

Van zodra u met een gemotoriseerd voertuig de openbare weg op gaat vormt u in principe in risico. Dit geldt niet alleen voor auto’s, maar ook voor bijvoorbeeld motors en scooters. Omwille van deze reden hebben alle landen er in de Europese Unie (en dus ook Nederland) ervoor gekozen om een verplichte verzekering in het leven te roepen. Het gaat hierbij om de zogenaamde WA-verzekering. Dit type van scooterverzekering dekt in de praktijk uitsluitend de schade in die wordt veroorzaakt aan derden, maar is ongelofelijk belangrijk. Hiermee is de hamvraag van deze pagina meteen beantwoord, maar er is meer. Wilt u ook graag weten waarom een scooterverzekering nu precies verplicht is en waar u allemaal rekening mee moet houden? Dan bent u daarvoor op deze pagina zonder twijfel aan het juiste adres!

            Wat maakt de WA-verzekering voor scooters zo belangrijk?

In eerste instantie wordt er vaak gedacht dat kleine, gemotoriseerde voertuigen zoals bijvoorbeeld een scooter slechts een beperkt risico vormen op de weg. Uiteraard is het risico bij dergelijke voertuigen net wat kleiner in vergelijking met auto’s, maar toch. Ook met een scooter is het mogelijk om niet onaanzienlijk schade aan te richten, dit niet in het minst aan derden. In een groot aantal van deze gevallen zal er vastgesteld kunnen worden dat deze derde partij eigenlijk helemaal niets kan doen aan de opgelopen schade. Dat is vervelend, niet in het minst wanneer blijkt dat de betrokken partij die wel verantwoordelijk is niet over de vereiste financiële middelen beschikt om de schade te vergoeden. Net omwille van deze reden werd ervoor gekozen om de WA scooterverzekering wettelijk verplicht te maken.

Op het ogenblik dat u een ongeval heeft met uw scooter en er schade wordt veroorzaakt aan derden zal uw WA-verzekering deze schade altijd vergoeden. Dit brengt twee interessante voordelen met zich mee. In eerste instantie is het namelijk zo dat u zich op financieel vlak geen zorgen hoeft te maken over de schade die u heeft veroorzaakt aan derden. Dat is echter niet alles. Daarnaast kunt u er ook zeker van zijn dat in de omgekeerde situatie de WA-verzekering van een derde uw schade zal dekken. Welke WA-verzekering er uiteindelijk tussen zal moeten komen in de schade is afhankelijk van welke partij er in fout was. In ieder geval mag het duidelijk zijn, het verplicht maken van de basis scooterverzekering is eigenlijk iets wat in de praktijk alleen maar voor meer (financiële) zekerheid heeft gezorgd.

Welke kosten zijn er verbonden aan de verplichte scooterverzekering?

De kosten welke u zult moeten betalen voor het afsluiten van een scooterverzekering zijn in de praktijk altijd het gevolg van verschillende zaken. Er wordt bij het bepalen van de kostprijs van uw scooterverzekering dan ook gekeken naar de volgende zaken:

  1. De specificaties waar de scooter over beschikt;
  2. Het rij- en vooral schadeverleden van de bestuurder van de scooter;
  3. Het mogelijke eigen risico waarvan sprake is;

Naast bovenstaande spreekt het voor zich dat er ook zal worden gekeken naar de exacte dekkingen die worden aangeboden door de scooterverzekering van uw keuze. Heeft u gekozen voor de standaard, verplichte scooterverzekering? In dat geval zult u kunnen vaststellen dat de kosten daarvoor in de praktijk best wel meevallen. Kiest u eerder voor het afsluiten van een beperkt of een volledig casco scooterverzekering voor uw scooter? In dat geval zullen de kosten uiteraard meteen een stukje hoger komen te liggen. Let wel, bij mogelijke schade bent u op deze manier natuurlijk ook heel wat beter ingedekt.

Wat wanneer de WA scooterverzekering niet voldoende is?

Ondanks het feit dat de WA scooterverzekering in de praktijk dus reeds enkele belangrijke risico’s dekt is het best mogelijk dat deze verzekering voor u niet voldoende zal zijn. Dat hoeft ook niet. Net zoals voor het verzekeren van een auto welke in het verkeer wordt gebracht geldt namelijk ook voor een scooter dat deze op tal van verschillende manieren kan worden verzekerd. Buiten de basis scooterverzekering is het dan ook in de praktijk altijd mogelijk om te kiezen voor bijvoorbeeld een:

  1. Beperkt casco verzekering;
  2. Volledig casco of all risk scooterverzekering;

Wanneer u ervoor kiest om één van de hierboven aangegeven scooterverzekeringen af te sluiten kunt u ook altijd rekenen op de aanwezigheid van de standaard en verplichte WA-dekking. Bij deze scooterverzekeringen wordt deze dekking echter nog extra uitgebreid met een aantal extra dekkingen. Voor de beperkt casco verzekering geldt bijvoorbeeld dat schade veroorzaakt door brand en water, maar ook door storm wordt ingedekt. Het enige wat door de beperkte casco scooterverzekering niet wordt gedekt is eigen schade aan het voertuig. Wilt u toch graag dat dit wel degelijk gebeurt? In dat geval zult u kunnen vaststellen dat het afsluiten van een all risk scooterverzekering de enige oplossing is.

Hoe kunt u besparen op de kostprijs van uw scooterverzekering?

Het spreekt voor zich dat elke verzekering een bepaalde kostprijs met zich meebrengt… en dat terwijl u eigenlijk hoopt om er nooit aanspraak op te moeten maken. Bent u toch een beetje geschrokken van de verzekeringspremie die u zult moeten betalen voor uw scooterverzekering? Niet getreurd. Er bestaan in de praktijk heel wat verschillende mogelijkheden die kunnen helpen om het prijskaartje van uw scooterverzekering te drukken. Het gaat hierbij concreet om de onderstaande zaken:

  1. Kijk of het afsluiten van de WA-verzekering alleen niet voldoende is;
  2. Probeer het eigen risico van uw scooterverzekering iets te verhogen;
  3. Tracht een zo netjes mogelijk rij- en schadeverleden voor te kunnen leggen;

Buiten de bovenstaande drie punten zijn er nog twee extra belangrijke zaken waar u rekening mee kunt houden. Voordat u overgaat tot het kopen van een bepaalde scooter is het namelijk altijd een vereiste om even goed na te denken over de specificaties. Hoe zwaarder de scooter, des te sneller u er mee kunt rijden, maar ook des te hoger de verzekering zal uitvallen. Wilt u tot slot met zekerheid een echt voordelige scooterverzekering kunnen afsluiten? Dan is het ook altijd meer dan de moeite waard om het aanbod met scooterverzekeringen bij verschillende verzekeraars te vergelijken.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *